sâmbătă • 29 ianuarie 2022 • 8:32
Acasă / Argeș / 14 ianuarie: Anul Nou pe stil vechi 2022. Cum sărbătoresc Revelionul ortodocșii de rit vechi

14 ianuarie: Anul Nou pe stil vechi 2022. Cum sărbătoresc Revelionul ortodocșii de rit vechi

14 ianuarie: Anul Nou pe stil vechi 2022. Cum sărbătoresc Revelionul ortodocșii de rit vechi

O mulțime de tradiții și obiceiuri vin odată cu Crăciunul și Anul Nou “pe stil vechi”, indiferent că e vorba de basabeni, ucraineni, ruși lipoveni sau sârbi. Pentru aceste sărbători se fac colaci speciali, se prepară mâncăruri alese, se merge la “urat” și se duc la bun sfârșit o mulțime de ritualuri, cu speranța ca anul care vine va fi mai bun decât cel ce se încheie.

Crăciunul și Anul Nou ”pe stil Vechi” – Când sunt sărbătorite și de cine

Creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc Crăciunul în data de 7 ianuarie, deoarece calendarul iulian (sau pe stil vechi) este decalat cu 13 zile faţă de calendarul oficial. Biserica Ortodoxă Română a trecut la noul calendar pe 1 octombrie 1924. De asemenea, creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc trecerea în noul an în noaptea din 13 spre 14 ianuarie.

Crăciunul pe stil vechi este sărbătorit în ţara noastră în comunităţile de ruşi, ucraineni şi sârbi, în Moldova, Banat și Dobrogea. Sărbătorile de iarnă încep pe 7 ianuarie și pentru milioane de basarabeni, fie că trăiesc în România, în Republica Moldova sau în alte țări.

Calendarul iulian vs cel gregorian – Cum s-a ajuns ca ianuarie să fie începutul anului, și nu martie

Martie a fost pentru câteva secole, pe vremea romanilor, prima lună a anului, Primul calendar creat pe timpul Republicii Romane, acum peste 25 de secole, avea doar 10 luni și cuprindea 304 zile (6 luni de 30 de zile și patru de câte 31 de zile) fiindcă lunile de iarnă pur și simplu nu erau numărate și nici denumite. Acel calendar începea cu Martie (denumită după zeul războiului, Marte) și se încheia… mai mult pe ziarulunirea.ro

Citește și

Argeş: Femeia dispărută a fost găsită

Căutări ample cu efective mărite au fost desfășurate pentru găsirea femeii. Polițiști, jandarmi, pompieri și ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *